Mibol es hogyan keszulj VCAP5-DCA-ra / study resources

Gondolkodtam hogy ezt inkabb az elozo post vegehez csapjam, de vegul kulonszedtem. Probalom osszeszedni hogy en mibol es hogyan keszultem, mit hasznaltam.

Blueprint

Ez az elso es legfontosabb hogy tolsd le a blueprint-et. A mindenkori legfrissebb itt talalhato. Ez egy amolyan guide/tartalomjegyzek, ami tartalmazza a vizsga korulmenyeit, es a temakoroket.

Hivatalos VMware tanfolyam

Habar a VCAP-DCA-nak nem elofeltetele egy hivatalos VMware tanfolyam, van egy amit a blueprint is emlit: VMware vSphere: Optimize and Scale [V5.0]. Nagyon hasznos, csak ajanlani tudom. 2013 tavaszan voltam az ArrowECS-nel, Balazs tartotta.

Epits labort

Nem ujdonsag gondolom, hogy az osszes vSphere termek letoltheto, 60 nap trial. Mivel a VCP5 melle jart free Workstation licence, ezert fel lehet huzni nested clustert otthon siman. Legalabb 2 host, vCenter, AD/DNS, iSCSI+NFS storage – (ezeket lehet szinten virtualizalni, pl. openfiler, FreeNAS) -,  a minimum. De akar erdemes lehet beruhazni egy Synology NAS-ra is, tud NFS-t, iSCSI-t, sot meg VAAI-t is. Otthoni gepbe 16+ GB RAM, egy 64-128GB SSD boven kiszolgal mindent. Igy tobbnyire csak az FC marad ki, de zonazni otthon csak nem allunk neki.

Ha nem akarsz sokat idozni a setupal, akkor az AutoLab-bal tudod gyorsitani az otthoni clustered epiteset.

Exam experience

Mivel ez egy nem multiple choices exam, ezert erdemes nehany ‘exam experience’-t elolvasni, (szamos talalhato a neten) hogy legyen egy ralatas, megismerjunk tobb nezopontot is.

Blueprintre epulo doksik

Ezek reszletesen targyaljak a blueprintben talalhato osszes temakort. Laborban parhuzamosan vSphere Client-ben, vMA-n/SSH-n, PowerCLI-n erdemes probalgatni. Foleg azt, amit nem gyakran hasznalunk (vagy meg soha nem hasznaltuk). Ami daily routine, azokat ki is lehet hagyni.

Konyvek

Duncan Epping-et (Yellow-Bricks.com), es Frank Denneman-t (FrankDenneman.nl), mindketten VCDX-ek, nem kell bemutatnom. Gyakorlatilag megirtak a HA/(s)DRS bibliajat, a VMware vSphere 5 Clustering Technical Deepdive-ot. Ha fent vagy a VMUG levlistan, akkor szerencses vagy, mert egy rovid ideig ingyen le lehetett tolteni az Amazonrol a Kindle Edition-t. (Koszi, Zoli.)

Oktato videok

Ebbol szinten szamtalan elerheto, de talan az egyik legjobb a TrainSignal – VMware vSphere Optimize and Scale (VCAP5-DCA) c. anyaga. A Blueprintben talalhato osszes teman vegigmegy, vSphere Client-ben, CLI-n, PowerCLI-ben szinten. Eppen ezert meretes, 15 oras idotartamu. Kozben ezt szetszedtek harom reszre, illetve nevet is valtoztattak, most mar Pluralsight:

Ha PowerCLI-bol nem allsz tul jol, abbol is van TrainSignal-os kurzus, tobb is.

Nagyjabol ezek a fontosabb anyagok. Ha van valami ami igazan jo es kihagytam, akkor johet: hatha jo lesz meg valamire:)

This entry was posted in Uncategorized, VCAP-DCA and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Mibol es hogyan keszulj VCAP5-DCA-ra / study resources

  1. Pingback: Mibol es hogyan keszulj VCAP5-DCD-re | vThing

  2. Pingback: vExpert 2014 | vThing

  3. Pingback: VMUG, 2016 Q1 – UserCon? | vThing

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.