Magyarorszagi VMUG 2014 Q1- restarted

Tobb mint 1 eves szunet utan a VMUG HU ujraindult. A regi oldal mar egy jo ideje nem elerheto ( http://vmug.hu/ ), az uj vezetok (merthogy harman is vannak) a hivatalos VMware-es utat valasztottak, azaz a vmug.com aloldalan a http://www.vmug.com/hungary cimen lehet kovetni ezentul az esemenyeket.

vmug

Az idei elso konferencia multhet penteken, februar 7-en zajlott. Az egesz napos rendezvenynek a SZÁMALK adott otthont. Lassuk a programot:

 • 9:45  – VMware Data Protection Advanced with Boost, an end-to-end solution (Stefanescu, Bogdan – EMC)  – betekintest nyerhettunk a VDP advanced feature-jei koze. Kezdi a VMware is egyre komolyabban venni ezt a szegmenst. Talan nem veletlen, hogy a Veeam mar nem szerepelt a szponzorok kozott az epp most zajlo PEX-en, holott elozo evben termeszetesen kint voltak.
 • 10:15 – VMware infrastruktúra klónozása teszteléshez: kihívások és megoldások (Bognár Attila – Netalfa)
  “A virtualizáció egyik nagy előnye a virtuális gépek könnyű másolása, amire többek között tesztelés esetén mutatkozhat igény. Több és nagyobb virtuális gép esetén azonban a folyamat sokáig eltarthat, komplexitása révén számos hiba lehetőséget hordoz magában. A bemutatott megoldás ismerteti a kritikus pontokat, alkalmazott technológiákat (például NetApp tároló oldali klónozás), miként lehet hasznosítani DR oldali tartalék erőforrásokat. A végeredmény: akár teljes infrastruktúra klónozása néhány perc alatt.” – Attila bemutatta mikent lehet egy teljes vSphere infrastrukturat klonozni percek alatt, amit egy sajat fejlesztesu tool-on keresztul teljesen automatizalva valositottak meg. Hasznos lehet teszt, fejlesztes, oktatasi celokra is.
 • 11:00 – Mentés és Replikáció virtualizált környezetre – újdonságok a Veeam háza táján (Keszler Mátyás – Veeam) – Matyas egy rovid Veeam cegtortenelem utan a V7R2 ujdonsagait prezentalta. Szokasukhoz hiven egy elo demo-val is keszultek, ahol tobbek kozott a 1-click restore-t (file, AD, Exchange)  is bemutattak.
 • 11:30 – Mi történt 2013-ban? (Szamos Attila – VMware) – Attila az utobbi idoben tortent felvasarlasokkal kezdte, amik beepultek/beepulnek a VMware portfoliojaba. Meglepo volt igy egyben latni, szep nagy volt a lista. Ezutan a meghatarozo VMware-es rendezvenyekrol beszelt, azaz a San Francisco-i es a Barcelona-i VMworld-rol. Nem hagyta ki a VMware Cloud Day-t sem, ami az osszel zajlott. Remeljuk lesz meg folytatasa, mert nagyon tartalmas, igenyes eloadasokat hallhattunk. Vegul pedig a 2013-as bejelentesekrol esett nehany szo.
 • 13:00 – VMware működési tapasztalatok a CIB-ben: kincsek és csapdák (Hierholcz Tamás) – Tamasek a CIB-ben 2004-ota azaz immar 10 eve hasznaljak a VMware megoldasait, igy oreg motorosnak szamitanak. Beszelt a kezdeti problemakrol, a folyamatrol hogy vegul mikent lett bevirtualizalva szinte az osszes vasuk, 1-2 gep kivetelevel. 2013-ban 64 hoston kb 800 VM-et hasznaltak.
 • 13:30 – 5.5 újdonságok (Lovas Balázs) – Balazs a vSphere 5.5 ujdonsagait minden teren vegig vette, majd azutan a VSAN kialakitas lepeseit demozta screenshotokkal. A VSAN egy nagyon izgalmas terulet, egy lehetseges olcsobb alternativa lehet a magasabb CAPEX-el biro SAN-okkal szemben. Nem ez az elso ilyen probalkozas a VMware reszerol, volt mar egy nem tulzottan sikeres VSA-nk is, remeljuk a VSAN tenyleg befut.

IMG_20140207_130411_k

Az igeret szerint az osszes eloadas anyag fent lesz majd a VMUGHU-n, updatelem majd a post-ot a link-kel.

Persze nem volt hiany a kiallitoi stand-okbol sem, kint volt tobbek kozott a VEEAM, a Netalfa, a Számalk, az 5×9. Termeszetesen kisorsolasra kerultek a szponzorok altal felajanlott iPad air es mini-k, gazdara talat tobb SSD,  egy ASUS tablet, egy 1 eves VMUG elofizetes es 2 darab valasztott VMware-es tanfolyam is. Tovabba az elso 100 kapott egy VMUG-s bogret is:)

2014-02-10_130530DSC_2356-1

Tehat igazan szinvonalas es hasznos eloadasokon vehettunk reszt, csak igy tovabb!

Update: felkerultek ide kepek a konferenciarol

Update2: Az eloadasok foliai innen, a “File Library” szekcional letolthetoek

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Magyarorszagi VMUG 2014 Q1- restarted

 1. Szamos Attila says:

  Nagyszerű összefoglaló, András! Sajnálom, hogy elkerütük egymást aznap.

 2. kisstib0r says:

  Köszönjük! 😀

 3. Pingback: VMUG, 2016 Q1 – UserCon? | vThing

 4. Pingback: VMUG Hungary 2017 Q1 – Great Opening | vThing

 5. Pingback: VMUG Hungary 2017 Q2 – Recap | vThing

 6. Pingback: VMUG Hungary 2018 Q1 – Recap | vThing

 7. Pingback: VMUG Hungary 2018 Q2 – Recap | vThing

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.