Mibol es hogyan keszulj VCAP5-DCD-re / study resources

Ebben a bejegyzesben osszeirom hogy mit hasznaltam a keszules soran. Ha valami hasznos link kimaradt akkor bovitem a listat.

Blueprint

Szinten ez az elso es legfontosabb akarcsak a DCA eseteben hogy tolsd le a blueprint-et. A mindenkori legfrissebb itt talalhato lent a Exam Blueprint link alatt. Jelenleg a 2.9-es verzional tart. Ez egy amolyan guide/tartalomjegyzek, ami tartalmazza a vizsga korulmenyeit es az osszes temakort.

VCAP-DCD design tool UI demo

A viso-like design tool-nak az UI demoja hivatalosan kiprobalhato: erre tessek.

Hivatalos VMware tanfolyam – fizetos

Termeszetesen itt is akad ajanlott tanfolyam, de nem kotelezo. A VCP szintrol erkezoknek a 3 napos VMware vSphere: Design Workshop [V5.x] -t emliti, ha az elozo verziorol erkezel (VCAP4-DCD) akkor pedig a 2 napos VMware vSphere: What’s New [V5.1] kurzus az ajanlott. En egyiken sem vettem reszt, de a student manualokat (400 oldal + 200 oldal a lab guide) kolcson kaptam, jo anyag.

Hivatalos VMware tanfolyam – ingyenes

Egyre tobb ingyenes par oras self-paced kurzus jelenik meg, az alabbiakat erdemes elvegezni:

Study Guide-ok

Konyvek

Oktato videok

 • TrainSignal: Designing VMware Infrastructure – vagyis mar pluralsight neven fut egy ideje. Scott Lowe tobb mint 6 oras videoanyaga 20 resze bontva mutatja be a vSphere design lepeseit, teruleteit. Azert is ertekes a kurzus, mert Scott a sajat VCDX defense-ere keszitett design-bol hoz fel folyamatosan peldakat.
 • APAC #vBrownBags – A 15 reszes (kb 16 oranyi) ingyenes videosorozat szinte lefed mindent, ezt semmikeppen se hagyd ki. Az egesz pakk amugy iTunes Podcast formaban is elerheto, illetve itt szinten Nick Marshall-nak koszonhetoen a blueprint szerint rendezve
 • #vBrownBag Follow Up – VCAP Design Bootcamp – Harom VCDX beszel a mindharom vonalon (Datacenter, Cloud, Desktop) elerheto design vizsgak bluprintjeirol. A 3 oras videoanyag 2. resze itt nezheto

Rovid VMware-es doksik

Egyeb netes anyagok

 • Architectural Decisions by Josh Odgers – Temakra szetbontva tartalmaz tobb mint 50 darab kitalalt design scenariot. Altalaban egy problema felvetessel kezdi, vegigveszi a design factorokat, meghozza az Architectural Decision-t, megindokolja, vizsgalja a hatasait es az alternativ lehetosegeket is. Ez highly recommended!
 • TheSaffaGeek – VCAP5-DCD Design Practice – Ez egy egeszen reszletesen megkomponalt fiktiv design scenario a Safe & Legit nevu global trading company-rol, aki tobbek kozott a 6000 darabos fizikai szerverparkjat akarja virtualizalni. Gregg sajnos csak a storage layer design-ig jutott vele.
 • Network Design Layout and vSwitch Configuration – Kendrick Coleman sajat animaciokkal es abrakkal gazdagon illusztralva mutatja be az iSCSI/NFS majd a Multiple-NIC vMotion network design-okat, vegul a 4x/6x/10x 1GbE es 2x 10GbE NIC per ESXi host setupokat aprolekosan kidolgozva reszletezi.
 • The Great vSwitch Debate – Ken az 57 oldalas pdf-ben csak vSwichekkel foglalkozik: config, feature-ok, load balancing, fault detection, majd kulonbozo mennyisegu pNIC-re mutat be network design-okat.
 • SRM replication choices – ez a rovid cikk osszehasonlitja Hypervisor-based (vSphere Replication) es a storage-based megoldasokat.
 • High Availability – Terminology – Redundancy/Reliability/Availability/Recoverability, MTTR, RTO/RPO, RAO, NRO, MTD, WRT…

Exam experience-ek

Pontozas

A blueprint nem emliti, de azert gyanitani lehetett eddig is hogy a 6 db design scenario az igazan hangsulyos pontok tekinteteben is. Az idei PEX-en ezt meg is erositettek, ugyanis kiderultek a pontszamok:

  • Single/multiple answer questions: 1 pont (egy oriasi szoveggel rendelkezo 5-bol 3-at valassz kerdes is csak 1 pont!)
  • Drag and drop: 4-10 pont kozott. Azert ez meglepo, nemelyik igazan sokat er.
  • In-exam design tool: 25-50 pont!

Sok sikert es kitartast!

This entry was posted in Uncategorized, VCAP-DCD and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Mibol es hogyan keszulj VCAP5-DCD-re / study resources

 1. Pingback: vExpert 2014 | vThing

 2. Pingback: VCAP5-DCD – second shot | vThing

 3. Pingback: VCAP6-DCV Design – Study Resources | vThing

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.