Fault Tolerance (FT) kovetelmenyek / FAQ

Ha a szolgaltatas nem tur egy bootidonyi kiesest sem, akkor a HA helyett egy magasabb szintu vedelem hasznalata szukseges, ez vSphere eseten az FT.

FT

Amellett hogy a Fault Tolerance vedett VM egy ESXi host meghibasodas eseten altalaban eszre sem veszi hogy eltunik alola a host (max. egy ping elvesz es a disk latency egy pillanatra megno), szamtalan megkotessel is rendelkezik, bovebben: Fault Tolerance Checklist illetve Fault Tolerance Interoperability es Providing Fault Tolerance for Virtual Machines szekciok a docu centerbol. (teljes HA pdf erre)

Egy ilyen megkotesbe futottam bele nehany hete, amikor egy FT Demo-t keszitettem elo egy ceges eloadasra. A VM-en egyebkent egy Windows 2012R2 futott 1 vCPU-val es 2GB RAM-mal. Az FT bekapcsolasa utan a lemezt atkonvertalta thick-e (itt meg szukseges, mert vSphere 5.5-os a kornyezet), a VM bootol, de a secondary-t nem tudta elinditani. Szerencse ugye, hogy a hibauzenetek ilyen beszedesek:

FT2

Es ez is.

FT1

Elso blikkre a VMXNET3 volt a gyanus, de ezzel elvileg nincs problema (lasd a tablazat 8. sora) es tenyleg, mert tovabbra sem indult a secondary-t. A lenyeg hogy a fenti docu-kat atfutva nem talaltam olyat, ami ne lenne rendben. Aztan beugrott, hogy a SCSI controller PVSCSI-t kapott, lehet az fogja? Vegul nemi buveszkedes aran – (mivel egyetlen virtual disk-el rendelkezik a VM, ami a boot lemez, igy sima csere eseten BSOD-t kapsz), – sikerult lecserelni LSI Logic SAS-ra. A secondary VM aztan persze azonnal indult.

Ami erdekes, hogy a doksikban ezt nem talaltam (vagy csak nem vettem eszre?), bar a neten azert akadnak hasonlo tapasztalatok, pl. itt, vagy itt. Illetve explicit utalast csak a vSphere6-nal latni, hogy mar tamogatott lett (lent, tablazat)

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.