ESXi Embedded Host Client – teszt

Meg augusztusban irtam rola, hogy megjelent az ESXi Embedded Host Client egy fling formajaban, ami a flash helyett JS-et es HTML5-ot hasznal. Szep csendben oktober vegen kikerult mar a 3.0, ezt probaltam ki egy ESXi hoston.

000-about

Eddig ha valaki free Hypervisor-t hasznalt, akkor azt csak a regi vSphere Client-tel kezelhette, hiszen a Web Client-hez vCenter szukseges, ami kiesik az ingyenes kategoriabol. Kialakult az igeny egy olyan thin megoldasra, ami az ESXi hoston fut es a vastagkliens teljes funkcionalitasat biztositja. Valoszinuleg erre az igenyre keszul valaszkent az ESXi Embedded Host Client. Azert is jovobe mutato ez a megoldas, mert a Flash szerintem alapbol egy hibas dontes volt a vSphere Web Client bevezetesekor az 5.1-el, talan ez egy kis sandbox is arra, hogy kesobb a Web Client-nel a tapasztalatokat felhasznalva atalljanak. Tovabba mivel egyre inkabb fogynak azok a funkciok, amik csak a vastagkliensbol erhetoek el, igy szep lassan ugyan, de hamarosan valoszinuleg ki lesz vezetve.

Telepites

Egyszeruen toltsuk le a csupan 2,3 MB-os .vib-et, majd a hostra masolas utan mehet az install esxcli-vel:

~ # esxcli software vib install -v /tmp/esxui-signed.vib

00-install

Reboot sem kell, a Web UI a https://host_IP_cime/ui linken erheto el:

01-login

Segithetunk is:

02-login

Tapasztalatok

Az osszes ismert bongeszo (Chrome, Firefox, IE, Opera, Safari) es meg az igazan elavult verziok is tobbnyire tamogatottak Windows-on, Mac-en es Linuxon is. A lenti tesztek alatt Firefox legfrissebb 42.0-as verziojat hasznaltam.

A bejelentkezes gyors, a menuk/tabok gyorsan nyilnak meg, kiveve a performance grafikonok. Console-t nem lehet nyitni VM-re mert hibat dob, de ezt irtak is a known issues szekcional.

02-loggedin

VM regisztralas panel okosodott, csak a .vmx file-okat emeli ki:

98_registerVM

A szervizeket kezzel egyszerubben lehet inditani/leallitani: jobb egergombbal felhozzuk barhol a menut majd ki lehet valasztani, ez eleg klassz. Emelett a fontosabb funkciok is kikerultek a host fooldalara.

03-RMB

A perfromance grafikonok latvanyosra sikerultek:

05-perf

Storage > Devices alatt egy LUN-t kivalasztva Actions > Edit partitions resz is pofas:

09-edit

A Recent Tasks panelnel, a Perfromance tab alatt, az Events es Tasks tabokon, a Logs alatt es meg par helyen megjelent a filterezesi lehetoseg, ami hasznos kis ujitas:

11-task-filter

Problemak

Vannak meg boven, nehany:

  • Host > Manage > Security & Users > Certificates menube ha belepunk, a kovetkezo fogad:

04-certificate-errors

Majd ujratolti a klienst. Innentol kezdve ha ujra belepunk a Manage-be egybol ugyanezt kapjuk, mert a legutolso poziciot jeleniti meg. Eleg gyorsnak kell lenni hogy meg az exception elott mas opciot tudj kivalasztani.

  • A performance grafikonok egyreszt nagyon lassuak. Masreszt ha egy pont fole visszuk az egeret, akkor a megjelenitett adatok ottragadnak, akar tobbszor is es meg akkor is, ha kozben mas menube atlepunk. kb igy:

06-perf-error

  • Egy VM-en: Monitor > Notifications menu. de itt legalabb a kovetkezo alkalommal nem ugrik egybol a Notifications tabra vissza.

07-notifications

  • Menu problemak.

99_text issue

  • Tobb helyen is elofordul, hogy bar kint van egy opcio a tab alatt (pl. Rescan egy storage adapteren vagy Edit settings a pNIC alatt), ugyanezt elerhetjuk megegyszer egy menu melysegben az Actions opcio alatt. De minek?

08-duplicated

10-edit-pNIC

De, egyreszt ez egy fejlesztes alatt allo fling, amit meg csak public beta-nak sem nevezhetuk. Masreszt csupan ket VMware-es mernok hegeszti (Etienne Le SueurGeorge Estebe), es ok is csak a szabadidejukben. Az sem biztos hogy ebbol egyaltalan termek lesz. Harmadreszt remek ujitas (JS, HTML5), sok hasznos aprosaggal. Szurkolok neki, hogy gyorsan kikeruljon majd aztkovetoen a vSphere Web Client-nel is hamar elfelejtsuk a Flasht. Mondjuk a vSphere 6.5-ben. Mitszoltok? Szerintem Awesome!

Kategória: Uncategorized
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

4 hozzászólás a(z) ESXi Embedded Host Client – teszt bejegyzéshez

  1. zsoltesz szerint:

    Nagyon jó, részletes leírás. A performancia rész annyira lassú, hogy egy olyan host esetében amiben van 2*14 core, valamint a HT ba van kapcsolva (56 logikai CPU), konkrétan megáll az élet.
    Én abból gondoltam, hogy ez majd a leendő Web kliens “leágazása”, mert pont a performancia résznél van egy opció, amivel elvileg az időszak lenne választható, és ott 1 nap van. Ennek meg egy host esetében konkrétan nincs értelme.

  2. Herceg Andras szerint:

    koszonom Zoli! Bar nalam kevesebb core-on fut (2x6C azaz HT miatt 24T) mint nalad, de igen, nagyon lassu.
    Szemfules vagy, remelem en is hogy hamarosan a Web Client utodjava lep elo.

    Latom kozben irtal a 4-esrol es ott mar javitottak nehany performancia grafikon problemat. amint tudom megnezem kozelebbrol:)

  3. Visszajelzés: ESXi Embedded Host Client – 5.0 teszt | vThing

  4. Visszajelzés: vSphere 6 Update 2 has released – with Host Client! | vThing

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .